Så bevakas lobbyister i USA

by Sven Wennerström on May 21, 2012

När frågan om registrering av lobbyister kommer upp brukar anhängarna peka på USA som ett gott exempel. Här är lobbyisterna registrerade och då är det väl en smal sak att ta reda på vilka som säljer inflytande över vad? Fel. Registrering av lobbyister hjälper alls inte journalister och allmänhet till insyn över hur trådarna dras i politiken. Dagens reportage i Washington Post visar med all tydlighet hur svårt det är att få någon som helst inblick. Betänk också att the Post har avsevärt större resurser än vilken som helst svensk redaktion.

Det är inte bara det att registreringen inte bidrar till öppenhet, själva registreringen är i stort sett frivillig. Exempelvis var Rick Santorum aldrig registrerad lobbyist efter att han lämnade kongressen 2007, trots att han hade miljoninkomster från en lobbyingfirma. Samma sak med Newt Gingrich, som heller aldrig var registrerad lobbyist. Istället skrevs kontrakten med kunderna så att tjänsterna definierades som “strategisk rådgivning”.

Läs också vad jag tidigare skrivit om registrering av lobbyister!

Be Sociable, Share!

Previous post:

Next post: