Louis Vuitton i blåsväder

by Sven Wennerström on March 10, 2011

Dagens mest intressanta är historien om hur Louis Vuitton med rättsliga medel ger sig på en konststuderande som i en målning och på en t-tröja visar en väska som är misstänkt lik modeföretagets. DN-artikeln har nästan 300 kommentarer och ett trettiotal bloggar kommenterar. Det var hos sökmotorkonsult Magnus som jag såg det först och hans inlägg och twittrande har vuxit till en uttalad kampanj mot Louis Vuitton. Bland de andra bloggare som hakat på finns Disruptive, Henrik Alexandersson, OpassandeBusiness by web och Farmor Gun.

Kampanjen kan leda till två saker: på kort sikt kan det leda till mer mediagenomslag och på längre sikt kommer artiklar och blogginlägg att dyka upp tillsammans med Louis Vuitton i Googlesökningar. Internet glömmer inte.

Troligen kommer det här dock inte att påverka Louis Vuittons försäljning. Hela poängen med lyxvarumärken är att sända ut signalen att man minsann kan göra vad fan som helst. Ingen som (på allvar) varit i köpartagen av en Louis Vuitton-väska kommer att ändra sig bara för att företaget agerar nedrigt.

Vad som känns lite orättvist i sammanhanget är att hoppa på Louis Vuittons svenska PR-byrå, som anklagas för sin tystnad. Den lilla modeinriktade byrån är säkert inte anlitad för att sköta den här typen av kommunikation. Det är frustrerande att sitta på en byrå när det blåser snålt kring uppdragsgivaren och märka att ingenting händer och att ens råd inte når fram. Men rätt agerande behöver inte vara att själv göra sig till talesperson för sin kund.

För övrigt…

…konstaterar jag att DN bara snuddar vid den verkligt stora skandalen i det här, nämligen den lagstiftning som gör att företag som Louis Vuitton kan skicka mångmiljonböter till vem som helst, när som helst.

…minns internet ett annat blåsväder där Louis Vuitton var inblandade. Den gången handlade det om den rosa handväska som enligt Göran Greider utgjorde ett hot mot socialdemokratin. Om det är Louis Vuitton-väskan som ligger bakom krisen i partiledarfrågan är ännu oklart.

…drabbas jag av flashbacks när jag ser målningen Darfurnica. Den påminner väldigt mycket om en föga aptitretande väggmålning i en av matsalarna på min gamla gymnasieskola. Förmodligen sedan länge borttagen. Det var bättre annorlunda förr.

Be Sociable, Share!

Previous post:

Next post: