Företagens plats i demokratin

by Sven Wennerström on March 15, 2010

Kan ett företag ha politiska åsikter?

Den 21 januari kom ett beslut i den amerikanska högsta domstolen som innebär att företag får lägga obegränsade resurser för att stödja (eller motverka) politiker. Med ett viktigt och osäkert mellanårsval i höst har domen väckt såväl positiva som negativa reaktioner, där Obamas passage i State of the Union väl sammanfattar kritiken om att särintressenas makt nu kommer att öka:

Last week, the Supreme Court reversed a century of law to open the floodgates for special interests — including foreign companies — to spend without limit in our elections. Well, I don’t think American elections should be bankrolled by America’s most powerful interests, and worse, by foreign entities. They should be decided by the American people, and that’s why I’m urging Democrats and Republicans to pass a bill that helps to right this wrong.

Nu skruvas debatten ett varv till, när PR-företaget Murray Hill Inc. i Silver Spring, MD, kandiderar till en plats i kongressen (kampanjwebb, Facebook). Ett sätt att skapa uppmärksamhet och ett sätt att föra debatt om var egentligen företagens plats i det demokratiska systemet finns någonstans. Skulle man till exempel kunna outsourca justitieministerposten till en advokatfirma, frågar sig Washington Post.

Så kan ett företag ha politiska åsikter? Mitt svar är nej. Däremot kan företag värdera politiska förslag och utifrån det avgöra om det finns ett värde i att lägga resurser på att påverka frågan. Att däremot stödja enskilda kandidater (vilket vi nog kommer att få se exempelvis försäkringsbolag göra inför höstens amerikanska val) är inte okomplicerat och överfört i en svensk kontext blir det ännu svårare: vilket företag vill ställa sig bakom ett enskilt parti i valet? Vad skulle DU säga om du en dag fick ett mail från vd som säger att företaget du jobbar på numera officiellt stödjer Kristdemokraterna i höstens valrörelse och att du i din yrkesroll förväntas agera därefter?

Murray Hill Inc. verkar stupa på en eller annan lagteknisk finess i kampen om kongressplatsen. Men frågan om vilken plats företag har i demokratin kvarstår.

Be Sociable, Share!
  • Ungefär som för anställda och verksamma hos en handfull fackförbund i Sverige ….

  • @slumpnavigator

    Ungefär som för anställda och verksamma hos en handfull fackförbund i Sverige ….

  • Ungefär som för anställda och verksamma hos en handfull fackförbund i Sverige ….

Previous post:

Next post: